Hoe worden luchtlekken gevonden?

B.C.B. zal quasi steeds een luchtlekopsporing uitvoeren in te testen gebouw. Dit gebeurt door het te testen gebouw in onderdruk te plaatsen, meestal -50Pa drukverschil aan de binnenkant van het gebouw ten opzichte van buiten het gebouw, gedurende de hele luchtlekopsporing. Op deze manier hopen wij dat na het dichten van eventuele luchtlekken onze klanten nog meer kunnen genieten van de voordelen van luchtdicht bouwen. Vaak blijkt er ook nog een opening onopgemerkt open te blijven, waardoor er een negatief effect is op het resultaat van de luchtdichtheidsmeting.

Luchtlekken zullen vaak zorgen voor een afkoeling of opwarming (afhankelijk van temperatuur binnen t.o.v. buiten) van het oppervlak, langs waar zij binnentreden in het gebouw. De temperatuurverschillen worden vaak duidelijk weergegeven dankzij een temperatuurgevoelige of thermografische camera. B.C.B. voert quasi steeds een luchtlekopsporing uit tijdens een luchtdichtheidsmeting.

Rookstaafjes of een rookgenerator worden ook regelmatig ingeschakeld. Luchtlekken zullen turbulenties teweegbrengen in de rook.

Mocht u regelmatig een fluitend geluid horen bij hoge windsnelheden aan een venster, deur, spouwmuur, enzovoort kan dit eveneens wijzen op een luchtlek. Geef deze informatie steeds vooraf door aan de luchtdichtheidstechnieker om eventuele oplossingen te bespreken.

Vond je dit artikel nuttig?